fő tartalom

Már az egész város körbejárható kerékpárral

Hírkép: Már az egész város körbejárható kerékpárral

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Elkészült az egész várost érintő beruházás. Az Európai Unió által 619 millió forinttal támogatott projekt célja a fenntartható közlekedés fejlesztése volt oly módon, hogy a meglévő kerékpárutakat összekapcsolva egy úthálózat jöhessen létre, amely összeköttetést biztosít a város központja és a környező települések között is. Az elkészült kerékpárutat kedden délután hivatalosan is átadták a közlekedőknek városunk vezetői. Mint azt Pintér Tamás polgármester elmondta, egy újabb cél valósult most meg:
– A Rajta Újváros! Egyesület képviselőivel a kezdetektől fogva egy zöldebb, fenntarthatóbb város mellett köteleződtünk el. Számtalan eredményt sikerült már eddig is elérnünk: elindult az elektromos-roller hálózat, bevezettük a kedvezményes buszbérletet a nyugdíjasok és a diákok számára, hamarosan pedig minden dunaújvárosi élhet a kedvezménnyel. Most egy újabb vágyunk teljesült: a beruházásának köszönhetően már két keréken is biztonsággal közlekedhetünk az egész városban.

Már az egész város körbejárható kerékpárral

6 új szakasz, újabb 7 km kerékpárút

A beruházás keretében a Dózsa György út mellett önálló kétirányú kerékpárút került kiépítésre a Kallós Dezső utcai jelzőlámpával szabályozott forgalmi csomópont és a Budai Nagy Antal út közötti szakaszon. A Dózsa György úti kerékpárút fejlesztéssel teljessé vált a Dunaújváros Centrum – Vasútállomás – Bevásárló központ szakasz, ami a város határában csatlakozik a Nagyvenyim irányába már kitáblázásra került nyomvonalhoz. A Dózsa György úti szakasz kapcsolatot létesít a Béke, Kertváros, Technikum városrészek és a Belváros között, és biztonságosan elérhetővé teszi a nyugati iparterületeket, kereskedelmi területeket és a vasútállomást. Az Aranyvölgyi úton 110 m önállóan vezetett kétirányú kerékpárút és közel 1025 m elválasztott gyalog és kerékpárút került kialakításra Dunaújváros Centrum, Városháza tér meglévő kerékpárút és az Arany János utca közötti szakaszon. Az Aranyvölgyi úti kerékpárút folytatásaként kerékpáros nyomvonal került kijelölésre a Szalki-sziget, illetve Rácalmás irányába. Az Arany János utca, Tisza utca, Szent István utca, Halász sor, Üdülő sor, Sirály utca hálózata képezi a Dunaújváros-Rácalmás kerékpárút szakaszt – csatlakozva a Rácalmás közigazgatási területén már megvalósult kerékpáros infrastruktúra fejlesztéshez.
A projekthez kapcsolódóan kerékpárosokra figyelmeztető, veszélyt jelző útburkolati jelek kerültek felfestésre, KRESZ táblák és kerékpáros útirány jelző táblák kerültek ki a nyomvonalak mentén.
A Halász soron aszfalt burkolatú útpálya épült, és felújításra került a meglévő gyalogos híd. Új vasúti átkelő kialakításával immár szabályosan és biztonságosan érhető el a Szalki-sziget, a Táborállás városrész, illetve Rácalmás. A Városháza tértől induló Kis Vasmű úti nyitott kerékpársáv, valamint a Velinszky László utcai kereszteződés kialakításának köszönhetően a Dunaújváros déli iparterülete felé vezető szakasz is bekapcsolódott a városi kerékpárút hálózatba.

Már az egész város körbejárható kerékpárral 

Tervben a folytatás

A tájékoztatón Pintér Tamás polgármester a következő időszakban megvalósuló tervekről is beszámolt:
– A következő időszak nagy feladata, hogy megteremtsük a lehetőséget, hogy a Halna aluljáró biztonságossá tételével és a még hiányzó szakaszok kiépítésével, a Pentele hídon keresztül kapcsolódhassunk az Eurovelo 6 nyomvonalhoz. Ennek érdekében kapcsolatban állunk az Építési Minisztériummal is, bízom benne, hogy néhány éven belül ezek a beruházások is elkészülhetnek.
Az Eszperantó úti kerékpárút biztonságos kerékpáros kapcsolatot biztosít a városi sporttelep, a vidámpark, illetve az Alsó-Duna-part irányába. A közeli létesítményekbe igen nagy számú gyermek napi rendszerességgel kerékpáron jár edzésre, sportolni. Itt 360 m elválasztás nélküli gyalog és kerékpárút, 689 m hosszon kerékpáros nyom, 360 m gyalogút és egy gyalog- és kerékpáros átkelő kerül kialakításra. A most átadásra kerülő beruházás keretében nem csak kerékpárutak készültek el, hanem több kilométernyi járda is készült, illetve kapott új burkolatot. Így ez a fejlesztés nem csupán a kerékpárosok, hanem a gyalogosok kényelmét és biztonságát is szolgálja. Természetesen nem állunk meg itt. Tervezzük a kerékpárút hálózat további fejlesztését, fedett kerékpártárolók kihelyezését is, hogy a környezetünk védelme érdekében érdemes legyen Dunaújvárosban a kerékpáros közlekedést választani az autózás helyett vagy mellett.
A polgármester hozzátette, bízik benne, hogy a jó idő beköszöntével már most sokan választják a kerékpárt és használják az elkészült kerékpárutakat akár mindennapi közlekedésre, akár a szabadidő eltöltésére. Pintér Tamás megköszönte a fejlesztésben, annak tervezésében és a megépítésben részt vevő szakértők, mérnökök és kivitelezők lelkiismeretes munkáját, valamint a dunaújvárosiak türelmét is. A kerékpárutat tehát hivatalosan is átadták a bringásoknak!

  • Frissítve: 2024. április 24.
  • Létrehozva: 2024. március 27.