fő tartalom

Dunaújvárosban megszűnik a fizetőparkolás

Hírkép: Dunaújvárosban megszűnik a fizetőparkolás

A helyi közélet talán egyik legtöbbet vitatott kérdése, hogy legyen-e, szükséges-e Dunaújvárosban fizetőparkolási rendszert üzemeltetni? Töménytelen közgyűlési hozzászólás és lakossági kezdeményezés után, de még a lehetséges népszavazás előtt Dunaújváros Közgyűlése úgy döntött, hogy 2005. március 1-től megszünteti a fizetőparkolást.

Ez év július 2-án, a népi kezdeményezés okán tárgyalta a közgyűlés a fizetőparkolás megszüntetésére tett javaslatot. Akkor az a határozat született, hogy a város közigazgatási területén működő fizetőparkolási rendszer módosításának lehetőségét megvizsgálja. A határozat kiemelte a „Rövid parkolási zónarendszer” bevezetésének lehetőségét. Ezt követően több alternatíva is megfogalmazódott, ám az illetékes bizottságokon nem jutott túl egyik sem. Fentiek okán a Városgazdálkodási Iroda új változatot dolgozott ki, mely változat gyakorlatilag a fizető parkolás megszüntetése után egy új alternatív parkolási rendszer bevezetése mellett csökkenti a parkolási és forgalomtechnikai problémákat a belváros, valamint a piac környékének területén.
A 2004. december 16-i közgyűlés tárgyalta és elfogadta a javaslatot, így a parkolási díj, ezzel együtt pedig a fizetőparkolás intézménye megszűnik Dunaújvárosban 2005. március elsejével. A korlátozott várakozási övezet, mint rendeleti kategória megmarad, azzal hogy ezeken a helyeken a várakozás maximális időtartama 1 óra, a Kórház és közvetlen környékén 2 óra időtartam. Az időtartam ellenőrzése oly módon történne, hogy a parkolni kívánók egy egyszeri beszerzéssel hozzájutnak egy minimális összegért egy, a város logójával ellátott mérőórához, az órán manuális beállítással beállítják a parkolás kezdetét. Pótdíjat az fizet, aki a korlátozott várakozási övezeten belül, a meghatározott maximális várakozási időtartamot követően is parkol. A korlátozott várakozási övezet a hatályos rendeletben meghatározott kiterjedése csökkenne, csupán a forgalomtechnikailag jelentősen indokolt, zsúfolt területekre terjed ki. A korlátozott várakozási övezet a Dózsa György útra, a Szent Pantaleon Kórház környékére, a Kőműves utcára, a Devecseri Gábor utcára, valamint a Városháza térre, és a Piac környékére terjed ki. Az említett területeken élők mentességéről, a kedvezményezettek köréről február 15-ig dönteni fog a közgyűlés.
Mint ismeretes a dunaújvárosi polgárok a fizetőparkolás megszüntetésére népszavazást kezdeményeztek, az összegyűjtött aláírásokat leadták a helyi választási irodán. Az aláírások ellenőrzése következik, amelyre a bizottságnak 45 nap áll rendelkezésére, illetve a határidő további harminc nappal meghosszabbítható. Amennyiben a szükséges aláírások hitelesítésre kerülnek, abban az esetben meg lesz tartva a népszavazás, ugyanis ezt már visszavonni nem lehet. Még akkor sem, ha ettől függetlenül megszűnik a fizetőparkolás városunkban.

  • Frissítve: 2019. október 25.
  • Létrehozva: 2004. december 17.