fő tartalom

Országos konferencia házigazdája volt a Dunaújvárosi Főiskola

Hírkép: Országos konferencia házigazdája volt a Dunaújvárosi Főiskola

A kétnapos konferencián több mint 250, a felsőoktatásban dolgozó és oktató szakember vett részt. A konferencia sajtótájékoztatóján a Dunaújvárosi Főiskola rektora, Dr. András István elmondta:„Nagy örömünkre szolgál, hogy idén a szervezők a Dunaújvárosi Főiskolát választották színhelyül. Megerősít bennünket abban, hogy jó úton haladunk a műszaki értelmiség nevelésében, a tudomány mind szélesebb körű ismertetésében és vonzóvá tételében. Intézményünk az elmúlt két évben nem csak szakstruktúra-átalakításon és szervezeti kultúraváltáson ment keresztül, de stratégiai célkitűzéseit tekintve is megújult.

Küldetésnyilatkozatunknak továbbra is lényeges elemei az egész életen át tartó tanulási folyamatot támogató képzési struktúra és a magas színvonalú gyakorlat-orientált képzés. A főiskola életét újabban olyan címszavak is fémjelzik, mint a hallgatói sikeresség támogatása (HASIT projekt), a kooperatív duális képzés, az ipari kapcsolatok bővülése és a munkaerőpiac igényeihez igazodó tanulási tartalom és környezet.

A hallgatói lemorzsolódás csökkentésére bevezetett HASIT projektünk eredményeként intézményi szinten egy év alatt 15%-kal javult a tantárgyak teljesítése, azonban egy-két kritikus tantárgyunk esetén ez az arány még magasabb: pl. szoftverfejlesztési technológiák esetén 25%-ról 52%-ra, a mechanika II. esetén pedig 35%-ról 66%ra emelkedett a sikeresen teljesítők aránya.

A tehetségek és a munkahelyek hatékony és sikeres egymásra találását elősegítő kooperatív duális képzésünk célkitűzése, hogy képzéseink a munkaerő-piaci igények alapján fejlődjenek. Szerződött partnereinkkel közösen, a partnerek üzleti profilja/tevékenysége által meghatározott egyedi tantárgyakat dolgozunk ki és építünk be a képzésbe, ezzel is egyfajta munkaerő-orientációt teszünk elérhetővé. 2014. szeptemberében ezen koncepció részeként már három új tantárgyat indítottunk el. Az „Autóipari minőségirányítás” tantárgyat a Hankook Tire Magyarország Kft.-vel, a „Webes és mobil alkalmazások F#-ban (kiejtés: F-Sharp)” tantárgyat az Intellifactory Kft.-vel, míg a „Modern technológiák a pénzügyi informatikában” tantárgyat a Dorsum Zrt.-vel közösen alakítottuk ki. Az „Atomerőművek üzemtana” című tantárgyunkat az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-vel együttműködve valamint további, informatikai területen működő ipari partnereinkkel közös képzések kidolgozását várhatóan a következő félévben indítjuk. Továbbá a MÁV-csoporttal fejlesztünk közös tantárgyat anyagtudományi területen.

Több lehetőségünk is van arra, hogy hallgatóinkat ösztönözzük a tudományos megmérettetéseken és konferenciákon való részvételre. A HASIT programon belül működő szakmentor rendszerünk, szakkollégiumaink, a hallgatói kiválóságot elismerő programokban való intézményi részvételünk, valamint az általunk rendezett tudományos konferenciák mind ezt támogatják. Eredményeink igazolják eddigi erőfeszítéseinket: 2010 óta több mint 150 TDK dolgozat született, az OTDT-n 8 kiemelt (I., II. vagy III. hely) helyezést értünk el. Tehetséges hallgatóink továbbképzéseken és gyárlátogatásokon vehettek részt. Hallgatóink 2 nemzetközi konferencián képviselték és vitték jó hírét intézményünknek (Hegesztési Konferencia és Hegesztési Világkiállítás ESSEN-ben, illetve Besztercén a XV. Bányászati, Kohászati és Földtani Konferencián), továbbá nyári egyetemen vettek részt Poznanban). Anyagtudományi területen már két szabadalmi bejelentéssel is büszkélkedhetünk. Pályázati tevékenységünk révén bekapcsolódtunk a vörösiszappal és az űrkutatással foglalkozó kutatásokba is.

Tudományos rendezvényekből sincs hiány nálunk. A héten került megrendezésre a IV. Magyar Karbantartási Konferencia, jövő héten már LEGO robotépítő versenyre várunk csapatokat Dunaújváros mellett Budapestről és Kecskemétről, a november 10-14-e között megrendezésre kerülő Tudományos Hét elnevezésű konferenciasorozatunk a tehetséggondozásra, valamint az innováció szerepének fontosságára fókuszál.

Mindezekkel a képzési és tehetséggondozási eszközökkel célunk, hogy életrevaló hallgatókat neveljünk, akik képesek alkalmazkodni a változásokhoz és sikeresen megállják helyüket az életben.

Bízom benne, hogy a konferencia résztvevői jól érzezték magukat itt nálunk, szívesen látjuk őket további rendezvényeinken is!”

  • Létrehozva: 2014. október 21.