fő tartalom

Sikeres S3 találkozó: megyei kutatási, fejlesztési és innovációs stratégiát alkotunk

Hírkép: Sikeres S3 találkozó: megyei kutatási, fejlesztési  és innovációs stratégiát alkotunk

Záró szakaszába lépett az intelligens szakosodáson alapuló kutatási és innovációs stratégia (S3) tervezési folyamata, mely elengedhetetlen feltétel Magyarország számára a hozzáférésnek a Strukturális Alapokból érkező, több mint 700 milliárd forintnyi európai uniós kutatási, fejlesztési és innovációs forráshoz. Az S3 megyei specializációk című találkozót dr. Simon László kormánymegbízott nyitotta meg szeptember 10-én, Székesfehérváron, a Fejér Megyei Kormányhivatal dísztermében.

Az S3 az Európai Uniónak (EU) egy új típusú, a kutatás-fejlesztési és innovációs folyamatok célzottabb támogatását lehetővé tevő, ezáltal a térségek tudásalapú gazdasági fejlődését, a helyi lehetőségeket és igényeket jobban figyelembe vevő megközelítése. A stratégia elkészítése a Strukturális Alapok 2014-2020. közötti forrásfelhasználásának előzetes feltétele, ezért nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőséggel bír.

A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) által koordinált, a megyei kormányhivatalok és a helyi innovatív vállalkozások, kutatóhelyek, felsőoktatási intézmények, kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) döntéshozók bevonásával, alulról építkező tervezési folyamat legfőbb célja, hogy a hazai KFI 2014-2020. közötti időszakra vonatkozó térségi és nemzeti prioritásait a társadalom minden érintett körének bevonásával alakítsák ki, majd azt követően egyeztessék az EU-val is.

A szeptember elején indult, közel két hónapon át tartó országos programsorozat kétfordulós szakmai és társadalmi konzultáció keretében valósul meg, a helyi döntéshozói és vállalkozói kör teljes bevonásával.

Dr. Simon László kormánymegbízott, az eseményt megnyitva, hangsúlyozta: igen pozitív az üzenete annak, hogy a megyében működő vállalkozások,  cégek, innovatív kkv-k, jelentős kutatási portfólióval rendelkező nagyvállalatok, felsőoktatási intézmények, kutatók, államigazgatási, illetve szakmai, érdekképviseleti szervek, civil szervezetek, egyesületek - vezetőik, képviselőik révén, elkötelezett partnerként -, aktív részesei a megyei innovációs stratégia megalkotásának. A Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője kiemelte: „Az, hogy a Nemzeti Innovációs Hivatallal együttműködve, részt vehetünk e munkában, amikor feladatokat kaptunk a kutatás-fejlesztési irányok meghatározásában, a megyei kormányhivatal vezetése, szakemberei számára azt is jelenti: a jövőben erősödni fog a kormányhivatalunk közösségszervező szerepe.”

A kormánymegbízotti megnyitót követően először Bozsó Gergely (a Nemzeti Innovációs Hivatal képviseletében), majd dr. Szilágyi András (Tenderaudit Kft.) tartott prezentációt.  Dr. Szépvölgyi Ákos (a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség igazgatója) folyamatvezetői közreműködésével 48 személyiség négy csoportban vett részt a megyei stratégia elkészítésében. Természetesen nemcsak e találkozóra alapozta a kormányhivatal a megyei prioritások meghatározását. A stratégia formálásában mindenki számára adott a lehetőség az s3 honlapján (az www.s3magyarország.hu - n) található online-kérdőív kitöltésével.

Mindezek alapján készítik el a Nemzeti Innovációs Hivatal szakemberei az összegzést, amelyet várhatóan október közepén tekinthetnek át az érintettek egy újabb megyei találkozón. Akkor ismét számít a megyei kormányhivatal a megyében működő vállalkozások,  cégek, innovatív kkv-k, jelentős kutatási portfólióval rendelkező vállalatok, felsőoktatási intézmények, kutatók, államigazgatási, illetve szakmai, érdekképviseleti szervek, civil szervezetek, egyesületek képviselői részvételére, véleményére. A következő, októberi találkozón még lesz mód a tervezet módosítására. A tervek szerint egy novemberi kormányülésen zárul majd a folyamat.

Dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője dr. Pálinkás József kormánybiztos, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke gondolatait idézte a találkozón:

„Az előttünk álló hét év sorsdöntő lesz a magyar tudomány, kutatás és innováció szempontjából. Az uniós és a hazai források koordinált, célzott és hatékony felhasználása teszi lehetővé, hogy hazánk a kutatás-fejlesztés és az innováció központjába és ne a perifériájára kerüljön.

Gondos tervezésre és fegyelmezett kivitelezésre van tehát szükség. Ehhez ajánlunk, és ehhez kérünk partnerséget mindenkitől.”

(Fejér Megyei Kormányhivatal – fotó: FMKH)

  • Létrehozva: 2014. szeptember 11.