fő tartalom

Sikeres volt az agárdi egészségtábor

Hírkép: Sikeres volt az agárdi egészségtábor

Sikeres volt a nyári egészségtábor-sorozat első állomása az agárdi Napsugár strandon. A három nap alatt négyszázan vették igénybe a különböző egészségügyi szűrési lehetőségeket. Az egészségtábort az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve rendezte.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyi Államtitkársága kezdeményezésére, a lakossági szűrések iránti igény felkeltésére, már második éve indult útnak a nyári egészségtábor-sorozat. Az egészségtábor nyitó sajtótájékoztatóját dr. Zombor Gábor, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára, dr. Oberfrank Ferenc, a MOTESZ (Magyar Orvostudományi Társaságok és Egyesületek) alelnöke, valamint dr. Kovács Attila helyettes országos tiszti főorvos tartotta. Az eseményen a Fejér Megyei Kormányhivatalt dr. Tanárki Gábor igazgató és dr. Müller Cecília megyei tisztifőorvos, a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv vezetője képviselte.

A nyári egészségtábor idei első állomásán, Agárdon, 400 érdeklődő vett részt a különböző egyszerű vizsgálatokon, szűréseken a három nap alatt. Legtöbben az anyajegy-vizsgálat iránt érdeklődtek. Mint azt dr. Doma Viktória bőrgyógyász elmondta, a festékes anyajegyek elrákosodása főleg az idősebb férfiak betegsége, de minden korban, minden nemben előfordulhat, ezért ha valami megváltozik, meg kell az orvosnak mutatni. A szűrés nem is volt haszontalan, több páciensnek ajánlotta a mielőbbi alapos kivizsgálást a bőrgyógyászaton.

A második legnépszerűbb hely a táplálkozási tanácsadás, ill. a cukorbetegség kockázatának felmérése volt.  Erdélyi Alíz, az Országos Élelmezés – és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa és dr. Kalmár Tibor rezidens orvos fogadta az érdeklődőket. Az elhízás és a mozgásszegény életmód mozdonyként húzza maga után a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, az érelmeszesedést és annak összes következményét – mondták el.  A tanácsadás személyre szóló ajánlásokra adott lehetőséget.

Dr. Pásztor László osztályvezető főorvos, a megyei népegészségügy képviselője az emlőszűrés fontosságára hívta fel a figyelmet. Különleges módon, a strandon álló szűrőkamion meghívó nélkül is tudta fogadni a 45-65 év közötti hölgyeket, amennyiben két évnél régebben vettek részt a szűrésen. Ezúttal a legmodernebb digitális technikával várták a hölgyeket, akik szép számmal használták ki a helybe jövő lehetőséget. Ne feledjük: az időben felfedezett emlőrák gyógyítható!

Az egészségtábor július 24-ig az alsóőrsi strandon, utána Csopakon, majd Balatonfüreden lesz elérhető.

(Fejér Megyei Kormányhivatal  Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve)

csatolt kép
  • Létrehozva: 2014. július 23.