fő tartalom

Rekordra készülnek - Újraélesztés, tizenegy napon át

Hírkép: Rekordra készülnek - Újraélesztés, tizenegy napon át

Kétszázhatvannégy óra, ezerötszáz résztvevő - így terveznek idén a dunaújvárosi újraélesztési rekordkísérlet szervezői. A harmadik rekorddöntés májusban lesz. https://dunaujvaros.com/hirek/201703/rekordra_keszulnek_ujraelesztes_tiz...

Ismét összeállt az újraélesztési rekordkísérlet szervező csapata: Nagy Attila, Kisapostag polgármestere, a kezdeményezés ötletgazdája, Orosz Csaba dunaújvárosi tűzoltóparancsnok, dr. Máté Ágnes, a Szent Pantaleon Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának vezetője és Fetth Katalin, a Vöröskereszt helyi szervezetének vezetője. Az első rekordkísérlet 2014-ben volt, amikor 200 órán át végeztek egy úgynevezett ambu babán újraélesztést. 2015-ben egy órán át 180 babán alkalmazták az életmentő technikát az önkénteseket segítségével, ezzel megdöntve a szombathelyi rekordot. Mint azt Nagy Attila elmondta, az elmúlt években Szombathelyen és Szegeden is újabb rekordokat állítottak fel. Ennek apropóján összeült a szervező csapat, és elhatározták, hogy idén ismét megrendezik Dunaújvárosban a rekordkísérletet, ezúttal 264 órán, vagyis 11 napon keresztül végzik az újraélesztést egy babán.

- Fel kel hívni az emberek figyelmét arra, meg kell mutatni a lehetőség, hogy mindenki tud segítséget nyújtani. Többször is bebizonyosodott, hogy aki tudta, hogyan kell újraélesztést végezni, megmentette a bajba jutott embertársa életét. Úgy gondolom, fontos, hogy mindenki megtanulja az újraélesztés technikáját, hogy ha kell, akkor tudjon segítséget nyújtani- hangsúlyozta az akció célját Nagy Attila.

Orosz Csaba elmondta, a rekordkísérletet május 16-án kezdik a Dózsa mozi előtti téren. Napos időben kint, este és borúsabb időben pedig a mozi épületében végzik az újraélesztést. Május 26-án az alsó Duna-partra, a Parázs-Varázs helyszínére vonulnak le, és május 27-én délután lesz vége a tizenegy napos programnak.

Egy órás újraélesztéshez legalább négy ember szükséges. El kell tehát a sok segítő kéz, de nem csak a rekordkísérlethez, hanem a hozzá kapcsolódó lebonyolítási, koordinációs feladatokhoz is. Várják az önkéntesek jelentkezését, mintegy ezerötszáz résztvevőre számítanak.

- Nemcsak az a baba lesz a helyszínen, amin a rekordkísérletet végezzük, hanem többet is viszünk annak érdekében, hogy minden érdeklődő megtanulhassa az újraélesztés technikáját. Mivel májusban lesz a rendezvény, talán jobban be tudjuk vonni a diákságot is. A szakképzési centrummal már felvettük a kapcsolatot. Szeretnénk, ha minden középiskola részt venne a programban, hogy megtanulják a fiatalok, hogyan kell újraéleszteni, és hogy részesei legyenek ennek a sikernek- mondta Orosz Csaba.

  • Létrehozva: 2017. március 29.