fő tartalom

Egy új együttműködés alapjai

Hírkép: Egy új együttműködés alapjai

A horvát nagykövet után Aleksandar Dragicevic, Bosznia-Hercegovina nagykövete is ellátogatott városunkba, hogy egy kvalitásaiban Dunaújvároshoz hasonló bosnyák településsel való kapcsolat kialakításáról tárgyaljon Cserna Gábor polgármesterrel. https://dunaujvaros.com/hirek/201703/egyuttmukodesi_lehetosegeket_keresve

Magyarországi körútjának részeként Bosznia-Hercegovina nagykövete, Aleksandar Dragicevic látogatott el Dunaújvárosba szerdán. Tervei közt szerepel, hogy minden nagyobb magyar városnak, megyeszékhelynek és megyei jogú városnak megfelelő bosnyák testvérvárost találjon, segítve ezzel a két ország együttműködését, mind gazdasági, mind pedig kulturális szinten. Véleménye szerint a városok és a kisebb térségek közötti együttműködés hasznosabb, mint az országok közötti, mivel globális problémák helyett olyan ügyekkel törődhetnek, melyek igazán érdeklik, foglalkoztatják az embereket. A nagykövet első újtja városunkban Cserna Gábor polgármesterhez és Szepesi Attila gazdasági ügyekért felelős alpolgármesterhez vezetett, akikkel elmondása szerint azonos nézeteik és elképzeléseik vannak az együttműködésről, így nagyon hamar hatalmasat léptek előre a kapcsolatok kialakításában, melyek a következő hetekben már el is indulhatnak. A találkozón három bosnyák település került szóba, melyek hasonló gazdasági, ipari és kulturális tulajdonságokkal rendelkeznek, és ami szintén nagyon fontos, egyetemvárosként működnek, akárcsak Dunaújváros.


A nagykövet a polgármesterrel való tanácskozás után éppen ezért a Dunaújvárosi Egyetemre is ellátogatott, ahol dr. András István rektor fogadta. Aleksandar Dragicevic a városi campust modern, XXI. századi egyetemnek nevezte, ahol remek munka folyik és mellyel bármely bosnyák felsőfokú tanintézménynek megéri felvenni a kapcsolatot.

Ezt követően a Szilágyi Erzsébet Általános Iskola felé vette az irányt, hogy találkozhasson a Farkas Márta intézményvezető által vezetett szerb-horvát nyelvi szakkör tagjaival és a DKKA horvát jobbátlövőjével, Camila Micijevic-csel is. Elmondása szerint emberileg itt érte a legkellemesebb élmény, amikor az őt anyanyelvén köszöntő kisdiákokkal beszélgetett a városról. Látogatása végén az Intercisa Múzeum állandó kiállítását tekintette meg, az őt egész nap kísérő és tolmácsként segítő Farkas Lajos igazgatóval. Ígérete szerint az intézmény hírét viszi hazájában is, mivel egy ritkán látott, szervezett múzeumnak tartja, és az egyetem mellett az első számú, legfőbb kapcsolódási pontnak, mellyel gyorsan lehetséges hasznos együttműködést kialakítani, nemcsak a leendő testvérvárosnak, hanem más bosnyák településnek is.

Mint mondta, a nap végére már nem is érezte magát vendégnek Dunaújvárosban, hiszen az helyiek kedvessége, barátsága és nyitottsága, valamint a Szilágyiban tanuló diákok gondoskodtak róla, hogy biztosan ellátogasson máskor is városunkba.

Aleksandar Dragicevic látogatása Dunaújvárosban - fotó: Ónodi Zoltán

 

  • Létrehozva: 2017. március 23.