fő tartalom

Megyei egészségnap

Megyei egészségnapot rendez a Fejér Megyei Kormányhivatal a zámolyi Csanádi Imre Általános Iskolában. A rendezvény időpontja, konkrét helyszíne: 2015. november 19. csütörtök, 14 h - Zámoly, Kossuth u. 51. A Füstmentes világnap az apropója az egész napos, színes eseménysorozatnak, amelyet dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója nyit meg a zámolyi Csanádi Imre Általános Iskolában. Az egész napos eseményt számos programmal színesítik a szervezők (szendvicskészítés egészséges alapanyagokból, zöldségkóstoló, sportágválasztó, testépítési tanácsadás, fogápolási tanácsadás, szűrővizsgálatok). Az Országos Mentőszolgálat „Te vagy a hős!” újraélesztési gyakorlatát mutatja be. Zámolyi Európa-bajnok és Világkupa-helyezett sportolók, mint helyi példaképek, is jelen lesznek, ők a sportsikereikhez vezető útról számolnak be.

NE GYÚJTS RÁ!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) november harmadik csütörtökét „füstmentes világnappá” nyilvánította egy 1974-ben az Egyesült Államokból elindult kezdeményezés hatására. A nap mottója: Ne gyújts rá!

„Az eredeti gondolat az volt Amerikában, hogy amikor a Hálaadás Napja előtt összejön a család, az ünnep fényét ne homályosítsa el a dohányfüst, a gyerekeket legalább ilyenkor ne mérgezze a felnőttek cigarettája. S ha már egy napig meg tudta állni a dohányos, hogy nem gyújtott rá, miért ne tehetné a következő napokban, hetekben, hónapokban?" (forrás: http://erdely.ma/eletmod.php?id=20559&cim=nemzetkozi_ne_gyujts_ra_nap)

A dohányzás elleni küzdelem a WHO egyik legfontosabb feladatává vált az utóbbi évtizedben, a világszervezet a felnőtt lakosság körében 20 százalék alá kívánja szorítani a dohányzók arányát.

Az Európai Unió is hadat üzent a dohányzásnak 2005 tavaszától beindult HELP-kampányával.

Magyarországon is egyértelmű kormányzati törekvés ennek a káros szenvedélynek a visszaszorítása. Már ötödik éve tilos a dohányzás munkahelyeken, szórakozóhelyeken, játszótereken, közlekedési megállókban és a hírek szerint jövőre a cigarettás dobozok egységes csomagolását is bevezetik. Szomorú tény azonban, hogy ennek ellenére a magyarországi 18-34 éves nők 29%-a, a 18-34 éves férfiak 42%-a dohányzik és ez nagyon súlyos egészségkárosodást okozva, nehéz feladatok elé állítja az egészségellátó rendszert is.

Fejér megyében a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartását a népegészségügyi szakemberek rendszeresen ellenőrzik. A tapasztalatok jók, nagyon ritkán fordul elő törvénysértés a munkahelyeken vagy szórakozóhelyeken.

A világnap törekvése arra irányul, hogy felszólítsák a dohányzás rabjait: egy napig függesszék fel káros szenvedélyüket.

Ehhez a felhíváshoz csatlakozik a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya is. Az idei esztendőben a Zámolyi Csanádi Imre Általános Iskolában szervezett program keretében juttatjuk el üzenetünket a dohányzók felé.

A rendezvény helyszíne, időpontja: 2015. november 19. 14:00 Zámoly, Kossuth u. 51.

A világnap Fejér megyei megnyitóján Dr. Petrin László a Fejér Megyei Kormányhivatal Főigazgatója mond nyitóbeszédet a Zámolyi Csanádi Imre Általános Iskolában. Az egész napos eseményt számos programmal színesítik a szervezők (szendvicskészítés egészséges alapanyagokból, zöldségkóstoló, sportágválasztó, testépítési tanácsadás, fogápolási tanácsadás, szűrővizsgálatok). Az Országos Mentőszolgálat „Te Vagy a Hős” újraélesztési gyakorlatát mutatja be. Zámolyi Európa Bajnok és Világkupa helyezett sportolók, mint helyi példaképek is jelen lesznek, akik a sportsikereikhez vezető útról számolnak be.

  • Létrehozva: 2015. november 17.