fő tartalom

Július végén megkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek légi felderítése

Hírkép: Július végén megkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek légi felderítése

Megkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek légi felderítése, amelyet idén a Belügyminisztérium és a Földművelésügyi Minisztérium együttműködése alapján az Országos Rendőr-főkapitányság helikoptereivel végeznek augusztus végéig. Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnökhelyettese kedden, a börgöndpusztai repülőtéren tartott sajtótájékoztatón kiemelte: az évek óta tartó légi felderítéssel sikerült a gyomnövény további terjedését megakadályozni, és nem emelkedik tovább a magas pollenterhelés. Hozzátette, hogy a következő lépést a földhasználóknak kell megtenni, és el kell jutnia a lakosságnak odáig, hogy parlagfüvet látva kihúzza azt a földből. http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/elelmiszerlanc-fel...

Az elnökhelyettes megjegyezte, hogy a parlagfű nemcsak a legallergénebb növény, hanem gyomnövényként a legnagyobb területet foglalja el kultúrnövények elől és így kárt, mérhető termésveszteséget okoz a mezőgazdaságnak. Jelezte, hogy a gyomnövény elsősorban a lazább homokos talajokat kedveli, ezért főként Bács-Kiskun, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében gyakori az előfordulása.

Jordán László irreális célnak nevezte a parlagfű teljes kiirtását, szerinte inkább olyan mértékben kellene visszaszorítani, ami az allergiások és a mezőgazdaság számára is elfogadható.

Elmondta, az agrárigazgatás koordinálja a parlagfű elleni védekezést, a földhivatalok végzik a felderítést. A virágbimbós állapotú parlagfűvel fertőzött területek esetén a növény- és talajvédelmi hatóságok rendelik el a közérdekű védekezést, a kényszerkaszálást, később pedig a terület legális használója ellen eljárást indítanak és megbírságolják.

Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese hangsúlyozta: immár öt éve hajtanak végre helikopteres felderítést, amellyel rövid idő alatt olyan területeket is elérnek, amely földi úton nem lehetséges. Hozzátette: az ország bármely megyéjében végezhetnek légi felderítést egészen augusztus 26-ig, a földi bejárás július 1-től a vegetációs időszak végéig, október végéig tart.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy az európai uniós országok közül Magyarország a legfertőzöttebb. Ukrajna, Románia és Szerbia is nagyon fertőzött, de ezek az országok kevésbé törekszenek a gyomnövény visszaszorítására, így jelentős mértékben hozzájárulnak Magyarország levegőjében a pollenkoncentráció emelkedéséhez.

Sziebert Gergely, a Fejér Megyei Kormányhivatal élelmiszer-biztonsági és földművelésügyi főosztály vezetője közölte, hogy Fejér megyében minden évben meghatározott útvonalon történik a légi felderítés. A tevékenység hatékonysága nagy, hiszen 2011 óta jelentősen csökkent a parlagfűvel borított területek száma a megyében.

Elmondta, tavaly 163 eljárást indítottak mintegy 160 hektár parlagfűvel fertőzött terület miatt és 102 alkalommal, több millió forint bírságot szabtak ki.

(MTI)

http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/elelmiszerlanc-fel...

  • Létrehozva: 2015. augusztus 4.