fő tartalom

Hulladékgyűjtés - Kétkukás rendszer váltaná fel a jelenlegit

Hírkép: Hulladékgyűjtés - Kétkukás rendszer váltaná fel a jelenlegit

Új hulladékgazdálkodási koncepciót, tervet dolgoztak ki, amelynek része, hogy kétkukás hulladékgyűjtési rendszert vezetnének be, ezen kívül épülne egy komposztáló telep is. Mindezekről Ferencz Kornél, a Dunanett Nonprofit Kft. ügyvezető-igazgatója beszélt a DO-nak. http://dunaujvaros.com/hirek/201508/hulladekgyujtes_ketkukas_rendszer_va...

A dunaújvárosi hulladéklerakót öt évvel ezelőtt bezárták, mivel nem felelt meg az érvényben lévő jogszabályoknak, nem volt műszaki védelemmel ellátva. Azóta az adonyi térségi hulladéklerakóba viszik a városban begyűjtött kommunális hulladékot.

-A 2012-ben bevezetett új hulladékgazdálkodási törvény következtében, amely az uniós előírásokat vette át, szigorúbb lett a szabályozás, a piac átrendeződött. Kivonultak a külföldi szolgáltatók, és állami, illetve önkormányzati nonprofit szektor vette át a teljes hulladékgazdálkodást. Emellett a 2013-ban bevezetett rezsitörvény is újabb kihívások elé állította közszolgáltatókat - vázolta az előzményeket Ferencz Kornél.

A piac átrendeződése, a külföldi szolgáltatók kivonulása számokban azt jelenti, hogy 2012-ben még háromszázötven, napjainkban pedig körülbelül nyolcvan közszolgáltató van. A hulladékgazdálkodási törvényben bevezetésre került egy úgynevezett lerakási járulék, amelyet a szolgáltatóknak kell megfizetni a hulladéklerakóban lerakott hulladék mennyisége után. Ez a kezdeti 3 ezer forintos tonnánkénti árról idén január 1-től 6 ezer forintra emelkedett.

-Ilyen járulékfizetés nem csak Magyarországon, hanem az EU-ban mindenhol van. Alapvető célja, hogy rákényszerítse a hulladékgazdálkodó cégeket arra, hogy ne csak a lerakóba vigyék a hulladékot, hanem gyűjtsenek szelektíven, dolgozzák fel, értékesítsék, így a lehető legalacsonyabbra csökkentsék a lerakásra kerülő mennyiséget. Mindezek ismeretében elkerülhetetlen volt egy koncepció kidolgozása - magyarázta az ügyvezető-igazgató.  

A tizenöt éve megalakult Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásnak is fel kell mérnie az új helyzetet a változások tükrében. Ám ahogy Ferencz Kornél is hangsúlyozta, az egyéni problémákat helyben kell megoldani. Jelenleg a kommunális hulladékot házhoz menő formában szállítja el a Dunanett Kft. A családi házas övezetben már bevezették a zsákba gyűjtött papír és PET-palackok gyűjtését, és városszerte vannak szelektív hulladékgyűjtő szigetek is. Ezeket váltaná fel az új koncepció alapján a házhoz menő kétkukás hulladékgyűjtési rendszer. A keletkező hulladékot kétfelé kell válogatni. A száraz hulladék közé összességében az úgynevezett csomagolási anyagok tartoznak, mint például italos dobozok, műanyag flakonok, ruha, papír, üveg. A nedves hulladékgyűjtő edénybe olyan hulladékot lehetne tenni, amely lebomlik, komposztálható, például a kerti és konyhai hulladék, ételmaradékok.

-A koncepció tartalmazza egy komposztáló telep kialakítását, amelyet itt helyben, a város külterületén lehetne felépíteni, a nedves hulladék feldolgozására. A szelektív hulladék válogatása a Dunanett Kft. telephelyén maradhatna, hiszen most is itt történik a válogatás, majd azt követően a bálázás. A koncepcióban tervezzük a régi hulladéklerakó rekultiválást is - ismertette a fejlesztési elképzeléseket Ferencz Kornél.

Mindezek megvalósítása az előzetes számítások szerint 1,8 milliárd forintba kerülne.

A koncepció megalkotása után a következő feladat, hogy forrást találjunk a megvalósításra, amely lehet uniós támogatásból, hiszen az EU kiemelt támogatási területe a környezetvédelem, a hulladékgazdálkodás fejlesztése. Elképzelhető az is, hogy a Dunanett Kft. saját költségvetéséből, önkormányzati támogatásból viszi véghez a kitűzött célokat, amelyről majd az önkormányzat dönt, hiszen nem feltétlenül kell egyszerre indítani mindent. A kétkukás rendszert jövő évtől tervezzük bevezetni. Természetesen az ehhez szükséges eszközök beszerzése nem a lakosságot terhelné - tette hozzá az ügyvezető-igazgató, aki arról is beszélt, hogy a kétkukás gyűjtési rendszert már bevezették néhány környező településen.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy csökkent az illegális hulladéklerakás a településeken.

http://dunaujvaros.com/hirek/201508/hulladekgyujtes_ketkukas_rendszer_va...

 

  • Létrehozva: 2015. augusztus 3.