fő tartalom

Nemzeti Rákellenes Nap

Magyarországon 1993 óta tarjuk meg a Nemzeti Rákellenes Napot Dollinger Gyula sebész, az Országos Rákbizottság 1902. évi megalapítójának születésnapján. A Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya Szabadbattyánban tartja megyei rendezvényét a Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából április 11-én, szombaton. A községi önkormányzattal együttműködve reggel 9 órától a Művelődési Házban várja a helyi és környéki lakosokat.

A számok közismertek: évente mintegy 60.000 új beteg, ill. közel 20.000 elhunyt írható a kór rovására.

A rák azonban nem végítélet! Mai tudásunk szerint egyharmada elkerülhető, egyharmada időben felfedezve hatékonyan kezelhető (sokszor meggyógyítható) és csak a maradék harmad bekövetkezése sorsszerű. De még erről is tudni kell, hogy a súlyosan előrehaladott esetek kivételével a megfelelő kezelésnek köszönhetően jelentősen meghosszabbítható a tartalmas, jó minőségű élet.

A rákos megbetegedés, tekintet nélkül a kimenetére, óriási terhet ró a betegre, gyógyítójára és a családtagokra. Éppen ezért mindent meg kell tennünk az elkerülésére. Aki nem dohányzik, be van oltva vírusos májgyulladás és humán papilloma vírus ellen, kordában tartja súlyát és rendszeresen megizzad edzés vagy játék közben, máris mentesült az első harmadtól. Aki elmegy a szűrésekre (emlőszűrés, méhnyak-szűrés, vastagbél-szűrés), időnként felkeresi a fogorvost, bőrgyógyászt, az mindent megtett a második csoportba tartozó daganatok elkerüléséért. És végül, aki nem legyint a hosszantartó tünetekre, nem gondolja, hogy majd elmúlik, az sokat tett a harmadik harmadba tartozó daganatok ellen.

Miért érdemes eljönni az egészségnapra?

A résztvevőket dr. Doma Viktória bőrgyógyász várja melanoma szűrésre. Dr. Szántó István főorvos, a megyei onkológiai osztály vezetője tart előadást és utána szívesen konzultál az érdeklődőkkel. Az Emlőszűrő Állomás munkatársai előjegyzésbe veszik a jelentkezőket és megtanítják a hölgyeket az önvizsgálatra. A népegészségügyi szakemberek táplálkozási, dohányzásról leszokási tanácsokat adnak. Dr. Fülöp Edit gyermekszakorvos a védőoltásokról, azon belül a fiúknak is adható humán papilloma vírus elleni védőoltásról fog beszélni. Dr. Pásztor László tisztiorvos legdrágább kincsünkről, az egészségről, annak megőrzési lehetőségeiről fog beszélni. A ráadás: a rendezvény látogatói vért is adhatnak, segíthetnek másokon.

Ha fél a ráktól, tegyen ellene! Jöjjön el szombaton a Nemzeti Rákellenes Nap rendezvényére Szabadbattyánba!

  • Létrehozva: 2015. április 10.