fő tartalom

2,5 milliárdos pályázati keret óvodai férőhelyek bővítésére

Hírkép: 2,5 milliárdos pályázati keret óvodai férőhelyek bővítésére

Folytatódik a tavaly megkezdett óvodabővítési program, melynek keretében idén 2,5 milliárd forintra pályázhatnak az önkormányzatok óvodai férőhelyek bővítésére és csoportszobák létesítésére - jelentette be Czunyiné Bertalan Judit csütörtökön a fővárosban.

A köznevelésért felelős államtitkár a belvárosi Balaton óvodában tartott sajtótájékoztatón közölte: az NGM felhívására a kérelmeket március 23-ig lehet benyújtani, és már működő óvodaépület átalakítására, bővítésére vagy új óvoda létesítésére pályázhatnak a települési önkormányzatok. Elsősorban azok kérelmét várják, ahol legalább egy új óvodai csoportot tudnak majd indítani - jelezte.

Hozzátette: olyan pályázatokat tudnak befogadni, ahol legkésőbb december végéig érvényes építéshatósági engedélye van az építtetőnek. Ahol óvodafejlesztési elképzelés és engedély van, gyorsabban tudnak jelentkezni. Ugyanakkor a férőhelyek szükségessége a pályázatok bírálatakor fontos szempontként jelenik meg.

A kiírás kedvező helyzetbe hozza azokat az önkormányzatokat is, amelyeknek kevés anyagi lehetőségük van, hogy a fejlesztéseket önerőből megvalósítsák, náluk lehetőség van akár az ötszázalékos önerőre is - mondta Czunyiné Bertalan Judit.

Rámutatott: a támogatási önerő mértéke a helyi adóerő-képesség függvényében változhat. Kitért arra, hogy a legszegényebb települések esetében férőhelyenként akár 2,2 millió forint is lehet a támogatás, míg ahol jobb a költségvetési pozíció 1,2 milliós lehet a hozzájárulás. A pályázatokat a belügyi, a nemzetgazdasági tárca és az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakértőiből álló tárcaközi bizottság értékeli, végső döntést pedig a nemzetgazdasági miniszter hoz, május 8-ig.

Arról, hogy a 2,5 milliárdos keret mire lesz elég, azt mondta: akkor tudják megmondani, hány férőhely létesülhet, ha a pályázatokból látják, milyen önerő van, és mekkora támogatást kell nyújtaniuk. Eltérőek az adottságok és vannak olyan agglomerációs térségek, ahol új óvodára lehet szükség, és van ahol csoportszoba hozzáépítésére. A fejlesztéseket nemzeti forrásból, költségvetési pénzből valósítják meg - hangsúlyozta.

Az óvoda az iskola előszobája, és az a döntés, hogy szeptembertől minden hároméves gyermek számára az óvodai nevelést biztosítani kell, azzal is jár, hogy férőhelyek számát növelni kell - mondta Czunyiné Bertalan Judit, aki hangsúlyozta: folytatódik az óvodai férőhelyek bővítésére és az infrastruktúra fejlesztésére indított kormányzati program. Emlékeztetett: tavaly összesen egymilliárd forintra már lehetett pályázni. Jelenleg ezekből 18 településen van lekötött óvodafejlesztési projekt, így hazai forrásból közel ezer férőhely áll majd rendelkezésre. Uniós keretből további férőhelyek kialakítása is zajlik - tette hozzá.

(MTI / EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárság)

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/kozneveleseert...

  • Létrehozva: 2015. február 27.