fő tartalom

Mert fejlődni kötelesség

Hírkép: Mert fejlődni kötelesség

Hivatalosan is átadták ma délután a vidámpark helyén épült műfüves labdarúgó pályákat, melyeket egy jövőbeni sportközpont részeként építettek azért, hogy ezt követően labdarúgóink és a város javát szolgálják. Forrás: DO

 

A ma délutáni ünnepélyes ceremónián Cserna Gábor polgármester és városunk politikai vezetése mellett jelen volt dr. Galambos Lajos országgyűlési képviselő, dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnöke Dobos Barna, a DPASE sportigazgatója, az egyesület NB I-es felnőtt együttese, illetve az utánpótlás korú labdarúgók színe-java is.

"A győztesek nem születnek, azzá válnak"

Az ünnepség elején Cserna Gábor polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd beszédében a dunaújvárosi labdarúgás méltatása mellett kiemelte, hogy a mai nap újabb bizonyíték arra, hogy Dunaújváros méltó a nemzet sportváros címre.
"Az elmúlt három esztendőt nézve városunk futball klubjában szisztematikus munka folyik. Célja az, hogy az akkorra hanyatló ágba került, már-már eltemetett dunaújvárosi foci feltámadjon, az utánpótlástól a felnőtt csapatig újjászerveződjön. Ma már elmondhatjuk, hogy a futball Dunaújvárosban jó irányban halad. Az idei bajnokságot a felső házban, az NB I-ben kezdtük, és reményeink szerint meg is tartjuk pozíciónkat.

Dunaújváros Önkormányzata döntéseivel illeszkedik az Orbán-kormány célkitűzéseihez. A sportot, benne a futballt stratégiai ágazatnak tekintjük. Megkezdődött labdarúgó stadionunk újjáépítése, amely elkészülte után minden szempontból megfelel a 21. század elvárásainak. A mai nap újabb bizonyíték arra, hogy Dunaújváros méltó a 2000-ben elnyert "A nemzet sportvárosa" címhez. Kormányzati támogatással, valamint az önkormányzatunk által biztosított 78.494.000 forint vissza nem térítendő támogatással elkészült a két műfüves futballpálya. - emelte ki a városvezető, aki elárulta azt is, hogy miért fontos Dunaújváros számára a sport támogatása.
"Azért, mert a sport bizonyíték: élni jó! A sport a szabadság világába repít. Itt a szorgalom, a tehetség, az akaraterő és sohasem az előjogok számítanak. A sport megmutatja, ki vagy és kivé lehetsz, ha megdolgozol érte.

És éppen ez az, amit meg kell értetnünk gyermekeinkkel, az U7-es korosztálytól az U21-ig, illetve a nagy csapat futballistáival: aki elbújik a próbatételek elöl, aki lebeszéli magát a megmérettetésről, mindig a sor végén fog kullogni. Azt várom sportolóinktól, az utánpótlástól a felnőtt csapatig, hogy ne bújjanak el a küzdelmek elől, hanem legyenek részesei a jövő nagy versenyeinek, és ott arassanak győzelmeket!
Lionel Messi egyszer azt mondta: "A győztesek nem születnek, hanem azzá válnak."
Ehhez a feltételeket biztosítjuk. Kormányzati és önkormányzati összefogással. A pályákat - így a két műfüves pályát is - a futballistáknak építjük, a lelátókat a szurkolóknak, hogy kulturált körülmények között élvezhessék a játékot, és buzdíthassák kedvenceiket. Akiknek - reményeim szerint - futballistáink sok örömöt szereznek most és a jövőben is."

További bővítések várhatók

Ezt követően dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő vette át a szót, kiemelve, hogy a Nemzet Sportvárosa kitüntető címe közel másfél évtized távlatából is kötelez minket arra, hogy tovább lépjünk és fejlődjünk. Mint elmondta, 2010 után elindult egy folyamat, mely a lelkes sportvezetők és a lokálpatrióta politikusok támogatásával odáig jutott, hogy sikerült megteremteni azokat a forrásokat, melyekből meg tudták építeni az utánpótlás és a felnőtt együttes számára is rendkívül hasznos műfüves pályákat.

Ehhez kellett az a nyolcvan millió forintos összes, mely az egykori edzőpálya eladásából befolyt, ám a nagyobbik szeletét a sporttámogatások társasági adójából visszaigényelhető része, vagyis a TAO-támogatás, s ez a közel kétszáz millió forintos összeg kellett ahhoz, hogy a két sportpálya mellett az azokat kiszolgáló szociális létesítménnyel együtt megépülhessen.
Dobos Barna, a Dunaújváros PASE sportigazgatója szerint komoly értéket jelentenek a csapat és a város számára a ma átadott létesítmények, ugyanakkor azt is elmondta, hogy ezek egy jövőbeni sportközpont első letéteményei, melyeket újabb sportpályák és épületek átadása követhet.

- Három évvel ezelőtt kiemelt terveink között szerepelt egy edzőközpont megépítése, mellyel minden futballozni vágyó labdarúgó megkaphatja a lehetőséget a sportolásra. Ennek tekintetében ma egy mérföldkőhöz érkeztünk el, hiszen két műfüves pályát és egy öltöző épületet adhatunk át. Ezzel lehetőséget kapnak utánpótlás játékosaink, edzőink arra, hogy kulturált körülmények között fejlődhessenek, s a jövő labdarúgói lehessenek. Köszönetet kell mondanom mindenkinek, aki bármilyen módon támogatta, hozzájárult a pályák megépítéséhez, s külön ki szeretném emelni azt is, azzal, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség elfogadta további pályázatainkat is, lehetőségünk nyílt arra, hogy három további pályával és egy főépülettel bővítsük a most átadásra kerülő edzőközpontot.

A köszöntő beszédek után hivatalosan is átadták a műfüves labdarúgó pályákat, majd a résztvevők megtekinthették a szintén átadott öltözőépületet, ahol minden igényt kielégítő, rendezett körülmények között készülhetnek a labdarúgók, s edzőik egyaránt. Külön örömet jelenthet a sportág helyi szerelmesei számára, hogy a most átadott, s a jövőben megépítésre kerülő pályák nem csak a Dunaújváros PASE labdarúgói, hanem több mint kétezer fiatal és idősebb, gyerek és felnőtt, profi és amatőr sportolónak adnak majd lehetőséget a játékra.

http://dunaujvaros.com/hirek/201502/mert_fejlodni_kotelesseg

  • Létrehozva: 2015. február 26.