fő tartalom

A közbiztonság jegyében lakossági fórumot tartanak február 26-án csütörtökön 17 órakor a Rudas iskolában!

Hírkép: A közbiztonság jegyében lakossági fórumot tartanak február 26-án csütörtökön 17 órakor a Rudas iskolában!

Áldozatvédelmi előadásokat tartanak a Római városrész iskolában. Ez is része a városrész megújulását célzó projektnek. A prevenciós jellegű foglalkozásokat a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság (mint konzorciumi partner) bonyolítja. Lakossági fórum is lesz a témában mégpedig február 26-án 17 órakor a Rudasban.

Áldozatvédelmi előadásokat tartanak a Római városrész iskolában. Ez is része a városrész megújulását célzó projektnek. A prevenciós jellegű foglalkozásokat a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság (mint konzorciumi partner) bonyolítja. Ennek kapcsán beszélgettünk Nagy Zoltán r. ezredessel, a város rendőrkapitányával és Osváth Péter r. alezredessel, a Bűnmegelőzési alosztály vezetőjével.

- Milyen részekből tevődött össze ez a projekt?
- A pályázat révén kapott támogatásból három fő cél megvalósítására fordítottunk és fordítunk kiemelt figyelmet: fokozott közterületi jelenlétre, a bűnmegelőzésre és vagyonvédelmi ajánlásokra, valamint az áldozatvédelmi előadásokra és képzésekre– mondja Osváth Péter. – A fokozott közterületi jelenlét nap, mint nap tapasztalható, hiszen rendőreink túlszolgálatban vannak kinn az utcákon, amely a közbiztonságot is növeli. A programunkban nyolcféle vagyonvédelmi ajánlatot fogalmaztunk meg, amit színes kiadvány formájában szóróanyagként is terjesztünk. A tanév második félévében megkezdődtek az iskolások számára tartott előadások.

- A prevenciós jellegű előadásokkal és képzéssel az idősebb korosztályt és az iskolásokat célozzuk meg – veszi át a szót a kapitány, majd folytatja: - A Római városrész iskoláiban, a három általános iskolában és a Rudas középiskolában, valamint az idősek klubjában tartunk megelőző jellegű osztályfőnöki órákat, illetve áldozatvédelmi oktatást és képzést a veszélyeztetett korcsoportoknak. Ezt pedig kiegészíti a lakossági fórum, amelyen szakembereink bevonásával és a képviselők segítségével egyeztetjük a felmerült igényeket, és beszámolunk az elért eredményeinkről.

- Mikor lesz a legközelebbi lakossági fórum?

- Február 26-án 17 órakor lesz a Rudas iskolában, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk a Római városrészből. Beszámolunk az eddigi tapasztalatainkról, amelyeket számadatokkal és statisztikákkal támasztunk alá, de természetesen várjuk a felvetéseket is, akár interaktív módon. – válaszolja az alosztályvezető.

- A rendőrség számára miért hasznos ez a projekt?
- Mert a fiatalok képzésére sohasem lehet elegendő időt fordítani, hiszen ők a jövő generációja. Továbbá rendkívül fontos volt a rendkívül megnövekedett közterületi jelenlét, amelyet nem a rendőrség költségvetéséből kellett finanszírozni, hanem a projektből. Ez látványos eredményeket hozott a bűncselekmények megfékezésében, és a lakosság szubjektív biztonságérzetének javulása tekintetében is. Közvetetten pedig beigazolódott, hogy ha a bűnmegelőzésre kapunk forrásokat, akkor sokkal jobban és hatékonyabban tudunk kommunikálni a lakossággal, és ez is kedvezően hat a közbiztonság és az együttműködés javítására. – felelte Nagy Zoltán.
- S persze az is lényeges szempont, hogy hatásosabb, ha egy szakember tart előadást a bűnözéssel és bűnüldözéssel kapcsolatosan, mint egy osztályfőnök. Ezáltal azt is elérhetjük, hogy a fiatalok nem tartanak a rendőrtől, hanem megismerik, elfogadják és tudatosul bennük, hogy ő az, aki segít, hozzá kell fordulni a bajban. Ez egyben összecseng azzal az újfajta szemlélettel, hogy a munkánkhoz, magunkhoz közelebb hozzuk a lakosságot – tette hozzá Osváth Péter.

Forrás: DO

http://dunaujvaros.com/hirek/201502/kevesebb_buncselekmeny_volt_a_romain

  • Létrehozva: 2015. február 23.